| 
 Zemenes uzturā
 
  Senatnē dziedniekiem esot bijis teiciens: "Tajā mājā, kurā ēd zemenes, 
ārstiem nav ko darīt”. Zemeņu sēklas ir atrastas akmens laikmeta celtņu 
arheoloģiskajos izrakumos. Zemeņu dziednieciskā vērtība bija labi zināma 
senajiem grieķiem un romiešiem. Literatūrā pirmie ieraksti per zemenēm datēti ar 
XIII gs. Dārza zemenes ir cēlušās no Amerikas. Hibridizācijas procesā nonākot 
Eiropā Amerikas savvaļas zemenēm. Eiropieši zemenes kultivēt sāka XV gs. 1715. 
gadā karalim Ludvigam XV, franču inženieris no Amerikas atveda divas savvaļas 
zemeņu šķirnes – Virdžīnijas un Čīles šķirņu stādus. Daudzus gadus šīs zemenes 
tika audzētas tikai karaliskajos dārzos. XVIII gs. tās nonāca Holandē, kur 
hibridizācijas ceļā radīja šķirni – Ananāsu zemenes. XVII gs Eiropā tika 
kultivētas tikai 4 zemeņu šķirnes. Tibetas medicīnā zemenes uzskata kā līdzekli 
pret priekšlaicīgu novecošanu, jaunības un ilgdzīvošanas eliksīru. Pasaulē 
mūsdienās ir sastopamas 20 savvaļas zemeņu veidi. Mūsdienās savvaļas zemenes 
vairumā audzē Eiropas dienvidu rajonos. Dārza zemeņu šķirnes mūsdienās ir vairāk 
kā 2000. Dziednieciskos nolūkos izmanto meža zemeņu lapas, ogas, saknes. Lapas vāc 
ziedēšanas laikā maijā, jūnijā. Saknes rok vēlu rudenī vai agri pavasarī. Mājas 
tējas vajadzībām lapas ievāc pēc iespējas agrāk, kamēr tajās pēc iespējas mazāk 
ir miecvielas. Ogas kaltēšanai ievāc no rīta, kad nogājusi rasa, vai dienas 
beigās pirms rasas parādīšanās. Ogas, kuras ievāc rasas laikā ātri bojājas un 
ievāktas dienas karstumā ātri savīst. Nav ieteicams drogām ievākt dārza zemeņu 
lapas un saknes. Sasaldētas ogas nezaudē savas dziednieciskās īpašības, aromātu 
un ir noderīgas diētiskam uzturam visu gadu. Ledusskapī ogas var saglabāt 2-3 
dienas. Lai ogas labāk saglabātos ievāc ar ziedkausu lapiņām.  Lapu tēja (lapas, kas ievāktas rudenī) ir ar patīkamāku garšu un 
piesātinātāku nokrāsu. Lapas ievāc vasaras beigās, kad tās ir zaudējušas daļu 
miecvielas. Ievāktās lapas vispirms apvītina ēnainā vietā 3-5 stundas. Tad lapas 
saritina. Saritina tik ilgi, kamēr tās kļūst mitras un lipīgas. Izdalījusies 
sula liecina, ka šūnu vienotība ir izjaukta un ar gaisa palīdzību notiek ķīmiski 
procesi. Sarullētās lapas novieto kartona kastītē un pārklāj ar mitru auduma 
gabaliņu, novieto raudzēties uz 7-9 stundām. Pēc izklāj plānākā kārtā un kaltē 
siltākā vietā. Šādai tējai būs labāka garša, labāka nokrāsa, nebūs nepatīkamā 
zāles smarža.  Ne visi var lietot svaigas zemenes, jo ir novērojamas alerģiskas reakcijas. 
Parādās ādas izsitumu, nieze, sāpes vēderā, galvas reiboņi, vemšana. Šiem 
cilvēkiem ieteicams lietot lapu un sakņu uzlējumus un novārījumus. Svaigu ogu 
sulu nav vēlams lietot grūtniecības, gastrītu (ar paaugstinātu skābes daudzumu) 
un hronisku apendicītu gadījumos. Ogu sula ir diezgan spēcīgs alergēns. PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ  Pret dažādām ādas slimībām (izsitumiem, furunkuliem, pinnēm 
u.c.) lapu novārījumu lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi (kā kompreses uz slimās 
ādas). Zemeņu lapu novārījumu vai tēju vēl dzer pret caureju, kuņģa – zarnu 
trakta iekaisumiem, zarnu saaugumiem, pret svīšanu naktīs, vielmaiņas 
traucējumiem, aterosklerozi un cukurslimības, anēmijas, hepatīta un nervozitātes 
gadījumā. Kaltētas zemeņu lapas bieži pievieno fasēto melno tēju sastāviem. Kā 
mājas tēju zemeņu lapas pievieno aveņu lapu un piparmētru tējām. Lapu preparātus 
izmanto kakla un mutes dobuma skalošanai gļotādu iekaisumu gadījumos. Izmanto 
vannu peldes ūdens bagātināšanai. Ieteicams lietot kā spēcinošu līdzekli 
novājinātiem cilvēkiem. Piemīt nomierinoša iedarbība. Lapas veicina sāļu 
izvadīšanu no organisma, palielina sirds saraušanās amplitūdu, paplašina 
asinsvadus. Lapu preparāti ieteicami īpaši pie anēmijas grūtniecēm un bērniem. 
Lapu uzlējums samazina sirds darbības ritmu, samazina organismā urīnskābes un 
tās sāļu daudzumu, nozīmīgi samazina cukura līmeni asinīs.Lapu sulu ieteicams lietot pie gastrītiem, reimatisma, C – 
avitaminozes, rahīta, paradontozes, ekzēmas, ādas izsitumiem, anēmijas, 
hipertonijas slimības, apetītes uzlabošanai, dzemdes asiņošanām, žultsakmeņu 
slimības (kā antiseptisku un antibakteriālu līdzekli). Iesaka lietot arī 
bezmiega, saaukstēšanās, cukura diabēta, dzemdes fibromas, astmas, podagras 
gadījumos. Īpaši labi palīdz nierakmeņu un urīnceļu akmeņu slimību gadījumos. 
Lapu sulu izmanto kā vispār stiprinošu, spazmolītisku līdzekli pie leikozes, 
enurēzes.Svaigus meža zemeņu augļus lieto kā diētisku līdzekli 
anēmijas, aknu, žultspūšļa, liesas, kuņģa un nieru slimību ārstēšanai un vielu 
maiņas regulēšanai, kā arī pret ginekoloģiskām asiņošanām. Meža zemenes īpaši 
noder cukurslimniekiem. Dārza zemeņu laikā tās katram cilvēkam vajadzētu apēst 
vismaz 5 kilogramus. Jo zemeņu sēkliņas iztīra no zarnām liekos sārņus, kas 
uzkrājušies ziemas periodā, līdz ar to uzlabojot sirds darbību. Tās normalizē 
asinsriti. Ogas ieteicams lietot pie sklerozes, hipertonijas, aizcietējumiem, 
zarnu trakta iekaisumiem, caurejas. Ārstnieciskos nolūkos zemeņu ogas ēd svaigā 
veidā. Pievieno pienu, saldu krējumu, cukuru, reizēm arī vīnu. Ogām piemīt 
tonizējoša īpašība. Ieteicams lieto sirds slimību, garīgas pārslodzes gadījumos. 
Ogas pastiprina dzemdes kustību funkcijas, veicina audu atjaunošanos, dezinficē. 
Zemenes ir vispāratzīts antidepresants. 150 g ogas ir pietiekošs daudzums, kas 
uzlabo garastāvokli. Sezonas laikā ir jācenšās dienā apēst kā minimums 1 glāzi ogu. Svaigas zemeņu ogas veicina zobakmens sadalīšanos. Ir zināms, ka zviedru 
botāniķis Karls Linneijs pilnībā izārstējās no podagras lietojot lielos 
daudzumos zemeņu ogas.Zemeņu ziedu uzlējumu ieteicams lietot sirds slimību 
gadījumos.
 |