Drēgnajā, 
lietainajā rudenī ir tik viegli saslimt. Mums jāstiprina imunitāte, 
vislabākais veids ir dabīgie produkti. šeit ir apraksts par dažiem, 
kurus būtu ieteicams lietot uzturā un palīdz stiprināt imunitāti.
 Organisma imunitātes stiprināšana ir ikdienas 
darbs.
 Organisma imunitātes stiprināšana ir ikdienas 
darbs.
Viens no būtiskākajiem orgāniem cilvēka normālai 
funkcionēšanai ir zarnas, kas nopietni piedalās imūnās sistēmas darbībā.
 Tiklīdz zarnu traktā rodas aizķeršanās, to sajūt viss mūsu organisms. 
Kuņģis barību pārstrādā vienveidīgā putriņā, kura vispirms nonāk 
tievajās zarnās. Tieši te no tās organisms iegūst 90 % visu barības 
vielu. Zarnās rodamas šūnas, kuras spēj radīt imunoloģiski aktīvas 
vielas – tādas, kas atpazīst un mērķtiecīgi iznīcina bīstamus vīrusus un
 mikrobus. Tātad zarnu darbība ir vistiešākajā veidā atkarīga no 
pārtikas uzņemšanas. Ne velti ārsti un uzturzinātnieki visu laiku 
skandina vārdu savienojums – veselīgs uzturs. Ir pētījumi, kas atklāj, 
ka pat vienas barības vielas trūkums var pazemināt imunitāti!
Lai 
izsargātos no saaukstēšanās slimībām un stiprinātu organisma 
imūnsistēmu, vissvarīgāk ir uzņemt C vitamīnu (tas 
veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši, C 
vitamīns piedalās vielmaiņas procesos, nervu sistēmas darbībā, 
nostiprina organisma aizsargspējas), E vitamīnu un A vitamīnu (piedalās
 organisma aizsargsistēmas nostiprināšanā), cinku un selēnu, produktus, 
kuros ir fitoncīdi. Fitoncīdi ir "viskareivīgākie" no uzturvielām, jo 
izteikti nonāvē mikroorganismus. Fitoncīdiem bagātākie ir sīpoli, 
ķiploki, lociņi, rutki, kāļi un selerijas. Bet, ja nav spēka, laika, 
zināšanu, lai atcerētos, kuri vitamīni kuros produktos ir, vismaz pirms 
gripas un vīrusu periodā jāatceras vairāki produkti, kas obligāti 
jāiekļauj ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti (kā arī tad, kad slimība 
jau uzbrukusi, un atveseļošanās laikā). Piedāvājam tautas un zinātniski 
pārbaudītus pašmāju un citzemju pārtikas produktus:
 Ķiploki
 Ķiploki
Ķiploku 
iedarbība ir ļoti daudzpusīga. Lai arī vitamīnu ķiplokos nav daudz, tie 
satur daudz mikroelementu – kāliju, fosforu, kalciju, sēru un jodu, kā 
arī spēcīgas ēteriskās eļļas, kas labvēlīgi iedarbojas uz elpošanas 
ceļiem, attīra bronhus, rosina ēstgribu un uzlabo vielmaiņu. Pateicoties
 fitoncīdu klātbūtnei, ķiplokiem piemīt arī antibakteriālas īpašības – 
tie nonāvē dažādus vīrusus. Tā kā fitoncīdi ir gaistoši, var vienkārši 
saspaidīt ķiploka daiviņu, ielikt mazā glāzītē un paelpot; kopā ar gaisu
 fitoncīdi nonāks degunā un veiks dezinfekciju, bet labāk tos tomēr ir 
ēst.
Ķiploki satur spēcīgas darbības sēru saturošus savienojumus. Šīs
 vielas nodrošina ne tikai ķiplokam raksturīgo smaržu, bet arī tā 
iedarbību uz organismu. Ķiplokos esošais sēru saturošais savienojums 
allicīns spēj nogalināt ne tikai vienkāršākos vīrusus, kas izraisa 
saaukstēšanās slimības, bet arī tuberkulozi un botulismu izraisošos 
mikroorganismus. Ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka ķiplokos esošās 
aktīvās vielas darbojas pat pret tādiem mikroorganismiem, kas ir kļuvuši
 nejutīgi pret dažādām zāļu vielām.
Turklāt ķiploks ir lielisks 
mangāna, B6 un C vitamīna un selēna avots. Ķiplokos esošās vielas 
ievērojami paaugstina organismā pretestības spējas, neitralizē 
baktērijas, stiprina organisma imunitāti. Ķiplokiem ir dabisks 
antibiotisks efekts. Tie ir ļoti iedarbīgi, pat šķīdums 1:125000 saglabā
 dezinficējošas īpašības. Pateicoties sildošajai iedarbībai, ķiploki 
palīdz ziemā un lietus periodos. Var lietot sausa klepus un aizsērējumu 
gadījumos. Ļoti efektīvi sinusālo galvassāpju gadījumos.
 Bišu produkti - medus, bišu 
māšu peru pieniņš, ziedputekšņi, bišu maize utt.
  Bišu produkti - medus, bišu 
māšu peru pieniņš, ziedputekšņi, bišu maize utt.
Medus ir 
zāles pret daudzām kaitēm. Medus ārstē saaukstēšanos, klepu un 
aizsērējumus. Sevišķi vērtīgs ir mūsu pašu medus. Tas ir koncentrēts un 
bioloģiski aktīvs, jo sezona ir neilgu laiku un augiem ziedputekšņi ir 
daudz koncentrētāki nekā vietās, kur ziedēšanas sezona ir visu laiku.
Tas
 ir līdzeklis, lai ātrāk atjaunotu spēkus, uzturētu veselību un 
pasargātos no iespējamām saslimšanām. Medus pozitīvās īpašības iespējams
 slēpjas faktā, ka medus ir ļoti pietuvināts, gandrīz vai atbilstošs 
mūsu asins sastāvam. Tas rada ķermenī siltumu un kalpo kā nesējs augu 
ārstējošo īpašību nogādāšanai uz ķermeņa audiem, tādēļ to izmanto kā 
starpnieku daudziem līdzekļiem.
Svarīgi medu nepārkarsēt. 70 grādu 
temperatūrā no medus paliek pāri tikai saldvielas, jo visi bioloģiski 
aktīvie fermenti iet bojā un pazūd līdz ar tējas garaiņiem. Medus 
karsēšanai 42 grādi ir pēdējā robeža, tāpēc verdošai tējai vai pienam 
nevajadzētu likt medu klāt, bet gan drusku paciesties un ļaut tiem 
mazliet atdzist.
 Dzērvenes
 Dzērvenes
Dzērvenes
 ir īpaši ieteicamas tiem, kas cieš no pavājinātas imunitātes. 
Pateicoties augstajam C vitamīna saturam, tās bieži tiek lietotas arī 
pie saaukstēšanās slimībām, lai paātrinātu atveseļošanos vai 
profilaksei. Dzērvenes ir ļoti labas, ja sāp kakls, ir biežas 
saaukstēšanās, bronhīts, jo visas šīs slimības izraisa mikrobi vai 
vīrusi. Taču dzērvenes spēks izpaužas ne tikai ar fitoncīdu, benzoskābes
 un citu organisko skābju aktivitāti, bet arī ar C, B grupas un PP 
vitamīnu un mikroelementu kālija, joda un magnija iedarbību. Šie 
vitamīni un mikroelementi paaugstina organisma spēju saglabāt veselības 
līdzsvaru jebkādos apstākļos.
Dzērvenes nedrīkst vārīt, jo karstumā 
noārdās C vitamīns. Citi vitamīni tajās ir izturīgāki, tāpēc, piemēram, 
ķīseli gatavojot, var izspiest sulu un likt vārīties tikai ogu miziņas, 
pielikt cukuru un cieti pēc vajadzības, atdzesēt un tad pieliet sulu.
Mūsu
 senči secināja, ka vislabākais veids, kā uzglabāt dzērvenes un saglabāt
 ogu vērtīgās īpašības, ir turēt tās iemērktas medū. Laika gaitā 
atklājās arī tik atšķirīgo produktu lieliskā saderība garšas ziņā. 
Lietoti atsevišķi šie produkti apveltīti ar spēcīgu garšu un tāpēc ne 
visiem pieņemami, bet apvienoti tie veido līdzsvaru. Pats svarīgākais, 
šī kombinācija visos laikos ir bijusi lielisks veselības un spēka avots,
 bet sevišķi, kad šķiet piezagusies saaukstēšanās.
Dzerot sulu, tiek 
iznīcināti organismam nelabvēlīgie mikroorganismi mutē, jo skābajā 
dzērienā ir benzoskābe, kas iedarbojas antibakteriāli un apkaro vīrusus 
pat ļoti mazā koncentrācijā.
Iedarbīga recepte imunitātes
 stiprināšanai ir augšminēto trīs produktu mikslis, proti, 
samaisiet 1kg svaigas samaltas dzērvenes, 1 kg medus un 300 gramus 
samaltu ķiploku, un lietojiet šo maisījumu katru dienu tikai pa 
ēdamkarotei!
Upenes
Upenes ir vērtīgas galvenokārt augstā C 
vitamīna satura dēļ. 100 grami ogu satur dubultu, pat trīskāršu 
nepieciešamo C vitamīna dienas devu. Upenes satur vitamīnus un 
mikroelementus, kas lieliski stimulē un stiprina organisma imūnsistēmu. 
Upeņu sulu kopā ar medu lieto pret stipru klepu. Atšķaidītu sulu lieto 
pie saaukstēšanās slimībām. Sulā esošie fitoncīdi nonāvē dizentērijas, 
difterijas un citu slimību izraisītājus, arī gripas A2 un B vīrusus.
 Citrusaugļi
 Citrusaugļi
Apelsīni -
 bagātīgs C vitamīna avots, tāpēc sula stiprina organismu saaukstēšanās 
vīrusu izplatības laikā un paaugstinātas emocionālās spriedzes gadījumā.
Greipfrūti
 - ir īpaši daudz C vitamīna. Viens vidēji liels auglis satur 
nepieciešamo diennnakts devu. Greipfrūti bagāti ar bioflavonoīdiem, kas 
paaugstina C vitamīna uzsūkšanās efektivitāti. To sula ieteicama 
organisma stiprināšanai saaukstēšanās un infekcijas slimību profilaksei,
 kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu slodzi. 
Citroni -
 viens citrons satur aptuveni pusi no nepieciešamā C vitamīna un trīs 
ceturtdaļas P vitamīna dienas devas. Ik dienu ieteicams izdzert no viena
 citrona izspiestu sulu, vislabāk - atšķaidītu ar kādu citu svaigi 
spiestu sulu, tēju vai ūdeni.
 Cidonijas
Sulai piemīt vispārspēcinoša un 
antiseptiska īpašība. Bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus cidonijas 
satur vairāk kā āboli un bumbieri. Tieši C vitamīna cidoniju augļos ir 
apmēram 4 reizes vairāk nekā ābolos. Turklāt cidoniju augļi labi 
uzglabājas arī bez īpašas konservēšanas.
Brūklenes
Brūklenes
 ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt 
baktericīdas un antiseptiskas īpašības. Tās līdzīgi kā āboli un 
dzērvenes uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu. Brūklenes 
ir arī efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmantotas 
saaukstēšanās un dažādu vīrusu slimību profilaksei. Brūkleņu mētru un 
ogu tēja ārstē klepu, bronhītu.
Vēl kivi, saldie pipari, 
tomāti, zaļumi (loki, puravi, pētersīļi), žāvētas aprikozes, brokoļi, 
ķirbji, kurkuma, graudaugi (rudzi, kvieši, auzas, mieži, kukurūza, 
griķi, prosa, rīsi), mārrutki, mellenes, galviņkāposti, ...
Saaukstēšanās
 gadījumā labāk nevis uzreiz dzert zāles, bet pirmajā dienā ļaut 
imūnsistēmai pašai aktivizēties, jo šādas slimības organisma 
aizsargmehānisms lielākoties uzveic pats. Vien lai piepalīdzētu 
organismam, vajag papildus lietot augšminētos imunitāti stiprinošus 
dabiskos līdzekļus un patērēt daudz ūdens, lai organismam būtu vieglāk 
atbrīvoties no kaitīgajām vielām.