Dziednieces Maijas Kalniņas mājaslapa

Sākums | Reģistrācija | Iziet | Ieeja

Sveicam vārda dienā:

Sestdiena,04.05.2024,00:58
Sveicināti Viesis|RSS
Vietnes izvēlne
Rakstu kategorijas
Veselība [31]
Sākums » Raksti » Veselība » Veselība

Imunitātes stiprināšana

Imunitātes stiprināšana

Drēgnajā, lietainajā rudenī ir tik viegli saslimt. Mums jāstiprina imunitāte, vislabākais veids ir dabīgie produkti. šeit ir apraksts par dažiem, kurus būtu ieteicams lietot uzturā un palīdz stiprināt imunitāti.

Organisma imunitātes stiprināšana ir ikdienas darbs.
Viens no būtiskākajiem orgāniem cilvēka normālai funkcionēšanai ir zarnas, kas nopietni piedalās imūnās sistēmas darbībā. Tiklīdz zarnu traktā rodas aizķeršanās, to sajūt viss mūsu organisms. Kuņģis barību pārstrādā vienveidīgā putriņā, kura vispirms nonāk tievajās zarnās. Tieši te no tās organisms iegūst 90 % visu barības vielu. Zarnās rodamas šūnas, kuras spēj radīt imunoloģiski aktīvas vielas – tādas, kas atpazīst un mērķtiecīgi iznīcina bīstamus vīrusus un mikrobus. Tātad zarnu darbība ir vistiešākajā veidā atkarīga no pārtikas uzņemšanas. Ne velti ārsti un uzturzinātnieki visu laiku skandina vārdu savienojums – veselīgs uzturs. Ir pētījumi, kas atklāj, ka pat vienas barības vielas trūkums var pazemināt imunitāti!
Lai izsargātos no saaukstēšanās slimībām un stiprinātu organisma imūnsistēmu, vissvarīgāk ir uzņemt C vitamīnu (tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši, C vitamīns piedalās vielmaiņas procesos, nervu sistēmas darbībā, nostiprina organisma aizsargspējas), E vitamīnu un A vitamīnu (piedalās organisma aizsargsistēmas nostiprināšanā), cinku un selēnu, produktus, kuros ir fitoncīdi. Fitoncīdi ir "viskareivīgākie" no uzturvielām, jo izteikti nonāvē mikroorganismus. Fitoncīdiem bagātākie ir sīpoli, ķiploki, lociņi, rutki, kāļi un selerijas. Bet, ja nav spēka, laika, zināšanu, lai atcerētos, kuri vitamīni kuros produktos ir, vismaz pirms gripas un vīrusu periodā jāatceras vairāki produkti, kas obligāti jāiekļauj ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti (kā arī tad, kad slimība jau uzbrukusi, un atveseļošanās laikā). Piedāvājam tautas un zinātniski pārbaudītus pašmāju un citzemju pārtikas produktus:


Ķiploki
Ķiploku iedarbība ir ļoti daudzpusīga. Lai arī vitamīnu ķiplokos nav daudz, tie satur daudz mikroelementu – kāliju, fosforu, kalciju, sēru un jodu, kā arī spēcīgas ēteriskās eļļas, kas labvēlīgi iedarbojas uz elpošanas ceļiem, attīra bronhus, rosina ēstgribu un uzlabo vielmaiņu. Pateicoties fitoncīdu klātbūtnei, ķiplokiem piemīt arī antibakteriālas īpašības – tie nonāvē dažādus vīrusus. Tā kā fitoncīdi ir gaistoši, var vienkārši saspaidīt ķiploka daiviņu, ielikt mazā glāzītē un paelpot; kopā ar gaisu fitoncīdi nonāks degunā un veiks dezinfekciju, bet labāk tos tomēr ir ēst.
Ķiploki satur spēcīgas darbības sēru saturošus savienojumus. Šīs vielas nodrošina ne tikai ķiplokam raksturīgo smaržu, bet arī tā iedarbību uz organismu. Ķiplokos esošais sēru saturošais savienojums allicīns spēj nogalināt ne tikai vienkāršākos vīrusus, kas izraisa saaukstēšanās slimības, bet arī tuberkulozi un botulismu izraisošos mikroorganismus. Ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka ķiplokos esošās aktīvās vielas darbojas pat pret tādiem mikroorganismiem, kas ir kļuvuši nejutīgi pret dažādām zāļu vielām.
Turklāt ķiploks ir lielisks mangāna, B6 un C vitamīna un selēna avots. Ķiplokos esošās vielas ievērojami paaugstina organismā pretestības spējas, neitralizē baktērijas, stiprina organisma imunitāti. Ķiplokiem ir dabisks antibiotisks efekts. Tie ir ļoti iedarbīgi, pat šķīdums 1:125000 saglabā dezinficējošas īpašības. Pateicoties sildošajai iedarbībai, ķiploki palīdz ziemā un lietus periodos. Var lietot sausa klepus un aizsērējumu gadījumos. Ļoti efektīvi sinusālo galvassāpju gadījumos.


  Bišu produkti - medus, bišu māšu peru pieniņš, ziedputekšņi, bišu maize utt.
Medus ir zāles pret daudzām kaitēm. Medus ārstē saaukstēšanos, klepu un aizsērējumus. Sevišķi vērtīgs ir mūsu pašu medus. Tas ir koncentrēts un bioloģiski aktīvs, jo sezona ir neilgu laiku un augiem ziedputekšņi ir daudz koncentrētāki nekā vietās, kur ziedēšanas sezona ir visu laiku.
Tas ir līdzeklis, lai ātrāk atjaunotu spēkus, uzturētu veselību un pasargātos no iespējamām saslimšanām. Medus pozitīvās īpašības iespējams slēpjas faktā, ka medus ir ļoti pietuvināts, gandrīz vai atbilstošs mūsu asins sastāvam. Tas rada ķermenī siltumu un kalpo kā nesējs augu ārstējošo īpašību nogādāšanai uz ķermeņa audiem, tādēļ to izmanto kā starpnieku daudziem līdzekļiem.
Svarīgi medu nepārkarsēt. 70 grādu temperatūrā no medus paliek pāri tikai saldvielas, jo visi bioloģiski aktīvie fermenti iet bojā un pazūd līdz ar tējas garaiņiem. Medus karsēšanai 42 grādi ir pēdējā robeža, tāpēc verdošai tējai vai pienam nevajadzētu likt medu klāt, bet gan drusku paciesties un ļaut tiem mazliet atdzist.



Dzērvenes
Dzērvenes ir īpaši ieteicamas tiem, kas cieš no pavājinātas imunitātes. Pateicoties augstajam C vitamīna saturam, tās bieži tiek lietotas arī pie saaukstēšanās slimībām, lai paātrinātu atveseļošanos vai profilaksei. Dzērvenes ir ļoti labas, ja sāp kakls, ir biežas saaukstēšanās, bronhīts, jo visas šīs slimības izraisa mikrobi vai vīrusi. Taču dzērvenes spēks izpaužas ne tikai ar fitoncīdu, benzoskābes un citu organisko skābju aktivitāti, bet arī ar C, B grupas un PP vitamīnu un mikroelementu kālija, joda un magnija iedarbību. Šie vitamīni un mikroelementi paaugstina organisma spēju saglabāt veselības līdzsvaru jebkādos apstākļos.
Dzērvenes nedrīkst vārīt, jo karstumā noārdās C vitamīns. Citi vitamīni tajās ir izturīgāki, tāpēc, piemēram, ķīseli gatavojot, var izspiest sulu un likt vārīties tikai ogu miziņas, pielikt cukuru un cieti pēc vajadzības, atdzesēt un tad pieliet sulu.
Mūsu senči secināja, ka vislabākais veids, kā uzglabāt dzērvenes un saglabāt ogu vērtīgās īpašības, ir turēt tās iemērktas medū. Laika gaitā atklājās arī tik atšķirīgo produktu lieliskā saderība garšas ziņā. Lietoti atsevišķi šie produkti apveltīti ar spēcīgu garšu un tāpēc ne visiem pieņemami, bet apvienoti tie veido līdzsvaru. Pats svarīgākais, šī kombinācija visos laikos ir bijusi lielisks veselības un spēka avots, bet sevišķi, kad šķiet piezagusies saaukstēšanās.
Dzerot sulu, tiek iznīcināti organismam nelabvēlīgie mikroorganismi mutē, jo skābajā dzērienā ir benzoskābe, kas iedarbojas antibakteriāli un apkaro vīrusus pat ļoti mazā koncentrācijā.

Iedarbīga recepte imunitātes stiprināšanai ir augšminēto trīs produktu mikslis, proti, samaisiet 1kg svaigas samaltas dzērvenes, 1 kg medus un 300 gramus samaltu ķiploku, un lietojiet šo maisījumu katru dienu tikai pa ēdamkarotei!

Upenes
Upenes ir vērtīgas galvenokārt augstā C vitamīna satura dēļ. 100 grami ogu satur dubultu, pat trīskāršu nepieciešamo C vitamīna dienas devu. Upenes satur vitamīnus un mikroelementus, kas lieliski stimulē un stiprina organisma imūnsistēmu. Upeņu sulu kopā ar medu lieto pret stipru klepu. Atšķaidītu sulu lieto pie saaukstēšanās slimībām. Sulā esošie fitoncīdi nonāvē dizentērijas, difterijas un citu slimību izraisītājus, arī gripas A2 un B vīrusus.

Citrusaugļi
Apelsīni - bagātīgs C vitamīna avots, tāpēc sula stiprina organismu saaukstēšanās vīrusu izplatības laikā un paaugstinātas emocionālās spriedzes gadījumā.
Greipfrūti - ir īpaši daudz C vitamīna. Viens vidēji liels auglis satur nepieciešamo diennnakts devu. Greipfrūti bagāti ar bioflavonoīdiem, kas paaugstina C vitamīna uzsūkšanās efektivitāti. To sula ieteicama organisma stiprināšanai saaukstēšanās un infekcijas slimību profilaksei, kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu slodzi.
Citroni - viens citrons satur aptuveni pusi no nepieciešamā C vitamīna un trīs ceturtdaļas P vitamīna dienas devas. Ik dienu ieteicams izdzert no viena citrona izspiestu sulu, vislabāk - atšķaidītu ar kādu citu svaigi spiestu sulu, tēju vai ūdeni.


 Cidonijas
Sulai piemīt vispārspēcinoša un antiseptiska īpašība. Bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus cidonijas satur vairāk kā āboli un bumbieri. Tieši C vitamīna cidoniju augļos ir apmēram 4 reizes vairāk nekā ābolos. Turklāt cidoniju augļi labi uzglabājas arī bez īpašas konservēšanas.

Brūklenes
Brūklenes ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības. Tās līdzīgi kā āboli un dzērvenes uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu. Brūklenes ir arī efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmantotas saaukstēšanās un dažādu vīrusu slimību profilaksei. Brūkleņu mētru un ogu tēja ārstē klepu, bronhītu.

Vēl kivi, saldie pipari, tomāti, zaļumi (loki, puravi, pētersīļi), žāvētas aprikozes, brokoļi, ķirbji, kurkuma, graudaugi (rudzi, kvieši, auzas, mieži, kukurūza, griķi, prosa, rīsi), mārrutki, mellenes, galviņkāposti, ...
Saaukstēšanās gadījumā labāk nevis uzreiz dzert zāles, bet pirmajā dienā ļaut imūnsistēmai pašai aktivizēties, jo šādas slimības organisma aizsargmehānisms lielākoties uzveic pats. Vien lai piepalīdzētu organismam, vajag papildus lietot augšminētos imunitāti stiprinošus dabiskos līdzekļus un patērēt daudz ūdens, lai organismam būtu vieglāk atbrīvoties no kaitīgajām vielām.



Avots: http://www.hc.lv/
Kategorija: Veselība | Pievienoja: Maija (16.05.2010)
Skatījumu skaits: 2319
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Ieejas forma
Lietotājs:
Parole:
Ielūkojies
Statistika

Onlainā kopā: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright MyCorp © 2024 | Vietnes darbību nodrošina uCoz sistēma