Gaišreģes, dziednieces Maijas Kalniņas mājaslapa

Sākums | Reģistrācija | Iziet | Ieeja

Sveicam vārda dienā:

Sestdiena,23.11.2024,07:04
Sveicināti Viesis|RSS
Vietnes izvēlne
Rakstu kategorijas
Veselība [31]
Sākums » Raksti » Veselība » Veselība

Ēdīsim veselīgi!



Ēdīsim veselīgi!




Āboli

 Zinātnieki pierādījuši, ka ābolos sastopamais pektīns un C vitamīns palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs. Ja cilvēks ik dienas apēd divus ābolus, tad holesterīns var pazemināties par 10%. Kā zināms, augsts holesterīna līmenis asinīs ir lielākais asinsvadu bojātājs. Turklāt pektīns pasargā mūs arī no saindēšanās ar smagajiem metāliem - svinu, dzīvsudrabu un citiem, izvadot tos laukā no organisma. Ābolu vīnskābe un ābolskābe palīdz neitralizēt gremošanas traucējumu radītos skābes blakusproduktus, kā arī tikt galā ar olbaltumvielām un taukiem pārbagāto ēdienu.

Kāposti

 Tie satur dziedinošas vielas, kas līdzīgas tām, ko ražo kuņģa un zarnu gļotāda, lai aizsargātu pati sevi. Tā, piemēram, ar zaļo kāpostu sulu var sekmīgi ārstēt čūlas slimību. Kāpostu satur arī sēra savienojumus, ar ko izskaidrojama to vērtība krūškurvja orgānu iekšķīgo procesu ārstēšanā. Gadsimtiem ilgā pieredze kāpostiem sagādājusi slavu kā aizsargātājam pret stresu, infekcijām un sirds slimībām. Tie satur arī pretvēža savienojumus, un tautā valda pamatots uzskats: kurš vairāk ēd kāpostus, tam mazāka iespēja saslimt ar vēzi. Visveselīgāk ēst nevārītus kāpostus. Vārīti kāposti nereti apgrūtina kuņģī. Ja kāpostus vāra, tad jāvāra pašā kāpostu sulā un aizvākotā kastrolī.

Burkāni

 Tie ir bagāti ar B-karotīnu. Pat viens dienā apēsts burkāns apmierina cilvēka organisma prasības pēc A vitamīna. B-karotīns ir viens no dzīvībai svarīgākajiem antioksidantiem, tāpēc ļoti nepieciešams ikvienam, kas sirgst ar augstu asinsspiedienu vai aterosklerozi. Jāpiebilst, ka 1960. gadā burkānos atklāja īpašu vielu - daukarīnu, kam piemīt koronāro artēriju paplašinātāja īpašības, tādējādi padarot burkānu par sirds slimniekiem vērtīgāko sakņaugu.

Kartupeļi

 Kartupeļi ir mūsu otrā maize. Taču tie turklāt ir ļoti svarīgs C vitamīna avots. Lai to saglabātu, kartupeļus ieteicams vārīt ar visu mizu - gan tikai tādus, kas audzēti bez pārliekas minerālmēslu palīdzības. Kritiski vajadzētu izturēties pret kartupeļiem, kas ievesti no svešām zemēm, jo tiem varētu būt pilnīgi citas īpašības. Vislabāk kartupeļus būtu iegādāties pie vietējiem audzētājiem.

Sīpoli

 Arī sīpoliem piemīt asinsrites sistēmas aizsargiedarbība, tāpēc tie saista pasaules kardiologu uzmanību. Konstatēts, ka sīpoli, ja tos bieži lieto uzturā, kavē dzīvībai bīstamo trombu veidošanos asinsvados.

Ķiploki

 Tie ir īsteni ārstniecības augu karaļi. Ķiploki pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs - divu nedēļu laikā aptuveni par 10 %. Tie uzlabo asinsriti sīkajos kapilāros, padara asinis šķidrākas, neļaujot tām sarecēt un radīt trombus. Varam droši teikt, ka ķiploki pasargā no sirds un smadzeņu asinsvadu bojājumiem - tātad no infarkta un insultiem.

Griķi

 Tos Eiropā ieveduši krustneši no Āzijas. Lai gan pieņemts tos uzskatīt par labības graudiem, tie īstenībā ir ... rieksti! Tajos ir daudz flavonīdu, glikozīdu un rutīna. Tie stiprina cilvēka ķermeņa vissīkāko asinsvadu sieniņas un tiem ir liela loma asinsspiediena ārstēšanā un artēriju stiprināšanā.

Mieži

 Tie ir vissenākie kultivētie labības augi. No miežiem cepta maize bijusi iecienīta jau viduslaikos. Miežos ir daudz minerālvielu, īpaši kalcija un kālija. Tajos ir arī daudz B kompleksa vitamīnu. Zinātnieki konstatējuši, ka labības graudu rupjās ārējās kārtas ir bagātas ar vielām, kas kavē holesterīna sintēzi aknās un tādējādi samazina arī tā līmeni asinīs. Turklāt lipīgajām šķiedrām, kas ir visos miežu graudos, piemīt pat vēl lielākas holesterīnu samazinošās spējas. Tālab pievienojiet  miežus zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem.

Auzas

 Tās der ne tikai zirgiem. Daudzām pasaules tautām tās bijušas pamatēdiens. Kāpēc tās ir tik lieliskas? Tās ir ļoti barojošas, satur daudz kalcija, kālija, magnija un silīcija, kas nepieciešams, lai artērijas būtu veselas. Tie reguē asins sastāvu. ASV zinātnieki noskaidrojuši, ka pacientam, kuru katru dienu ēdināja ar auzu klijām, holesterīna līmenis samazinājās vidēji par 20%. Auzu kliju lipīgās šķiedras izvada no organisma žultsskābes, kas citādi būtu pārvērstas par holesterīnu.

Olīveļļa

 Zinātnieki apgalvo, ka olīveļļa vienlaikus esot gan brīnišķīgs uztura produkts, gan medikaments. Olīveļļa ir visbagātākais E vitamīna avots, turklāt lielisks antioksidants, kas neļauj šūnās veidoties kaitīgām vielām un tādējādi ir svarīgs sirds slimību novēršanā. Noskaidrots, ka sirds slimību izcelsmē vēl svarīgāks par pārlieko holesterīnu asinīs ir augsta blīvuma lipoproteīns (sīkas lodītes, kas sastāv no taukiem un olbaltumvielām) kā pretsvars holesterīnam, jo izvada lieko holesterīnu no asins straumes uz aknām, kur to neitralizē.
 Olīveļļai arī piedēvē aizsargefektu pret vēzi, artrītu, kardiovaskulārajām slimībām un novecošanu.

Treknās zivis

 Tām pieskaitāmas tik bieži pērkamās siļķes. Tās satur daudz eikosapentānskābes (viena no taukskābju grupas, ko sauc par Omega-3 tanoskābi). Tai ir ļoti būtiska nozīme šūnu normālā darbībā, artēriju un ādas slimību novēršanā, arī artrītu ārstēšanā.

Ieteikums

 Dzerot spiestas sakņu sulas, tām pievienojiet vismaz 3 pilienus kādas augu eļļas - tādas, kas nesatur holesterīnu, vislabāk olīveļļu vai rapšu eļļu (rapšu eļļa gan neder cepšanai). Citādi tā "izskries" cauri ķermenim, neatstājot gaidīto veselību veicinošo efektu; tas būt tikai tāds atspirdzinājums vien.


Avots: http://www.deinegesundheit.net
Kategorija: Veselība | Pievienoja: Maija (24.01.2010)
Skatījumu skaits: 2157
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Ieejas forma
Ielūkojies
Statistika

Onlainā kopā: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0

Copyright MyCorp © 2024 | Vietnes darbību nodrošina uCoz sistēma