| • Sarīvēt uz rīves vienu melno rutku un tā sulu izspiest caur marli. To sajaukt ar 400 g medus. Lietot pa 1 ēdamkarotei pirms ēšanas 3 reizes dienā. • 300 g saberztu ķiploku, 600 g degvīna, 150 g cukura, 0,2 g mentola, 100 sudrabūdens. Ļauj ievilkties 8 stundas. Izkāš un nospiež. Dzer siltu pa 1 ēdamkarotei 3 - 4 reizes dienā pirms ēšanas. • 50 g priežu pumpuru uzlej 1/2 litru piena un vāra 20 minūtes. Dzer siltu pa 100 -200 g 2 - 3 reizes dienā pirms ēšanas. • Liepziedi - 15 g; māllēpju lapas - 15 g. Ēdamkarotei maisījuma uzlej 1 glāzi verdoša ūdens, vāra 15 minūtes, tad izkāš. Lieto karstu pa 1/2 glāzei 3 - 4 reizes dienā.  • Vītola miza - 15 g; liepziedi - 15 g; parastās aveņogas - 15 g; māllēpju lapas - 15 g; parasto anīsa sēklas - 15 g. Ēdamkarotei maisījuma uzlej 1 glāzi verdoša ūdens, vāra 15 minūtes, izkāš. Lieto karstu pa 1/2 glāzei 3 - 4 reizes dienā.  • Ārstniecības alteju saknes - 20 g; māllēpju ziediņi - 20 g; parasto priežu pumpuri - 20 g; parasto raudeņu laksti - 20 g; kadiķogas - 10 g; purva vaivariņu laksti - 10 g; divšķautņu asinszāļu laksti - 10 g. 2 ēdamkarotēm maisījuma uzlej 2 glāzes verdoša ūdens. Ļauj ievilkties 20 minūtes, tad izkāš. Lieto pa 1/4 glāzes 3 -4 reizes dienā 15 - 20 minūtes pirms ēšanas. • Māllēpju lapas - 30 g; purva vaivariņu laksti - 30 g; kumelīšu ziedi - 30 g; divšķautņu asinszāļu laksti - 15 g; parasto raudeņu laksti - 15 g. 2 ēdamkarotēm maisījuma uzlej 2 glāzes verdoša ūdens. Ļauj ievilkties 30 minūtes, izkāš. Lieto siltu pa 1/2 glāzei 3 - 4 reizes dienā pēc ēšanas. • 2 ēdamkarotes sviesta sajauc ar 2 olu dzeltenumiem, tējkaroti miltu vai kartupeļu cietes un tējkaroti medus. Lieto iekšķīgi pa tējkarotei vairākas reizes dienā. • Svaigu kāpostu sula ar cukuru veicina krēpu uzsūkšanos. • Piecas sešas vidēja lieluma ķiploka daiviņas saberž un labu brīdi vāra glāzē piena. Dzer vairākas reizes dienā. • Sīki sagrieztus 10 sīpolus un ķiploku galviņu izvāra pienā mīkstus, pievieno medu pēc garšas. Lieto ēdamkaroti dienas laikā ik pēc stundas.• Ja stiprs klepus, ieteicami vārīti vai cepti bumbieri. • Silta dzērveņu sula ar medu.
 • Silts ābolu uzlējums- ābolu tēja.
 • Bērniem baldriāns- pa 15-10 pilieniem.
 • Olu dzeltenumi, saputoti ar cukuru un rumu. Jāēd tukšā dūšā.
 • Ja ir ilgs un dziļš klepus, krūtis ierīvē ar sausu vilnas auduma gabalu, tad 
ierīvē ar kausētu sviestu, kamēr tas pilnīgi iesūcas.
 |