• Apdedzinātajai vietai nekavējoties jāuzliek tīra marlīte ar šādu maisījumu: svaigas olas dzeltenums jāsamaisa ar 1 ēdamkaroti svaiga sviesta līdz majonēzes konsistencei.
• 1 glāzei sarīvētu kartupeļu pieliek 1 ēdamkaroti medus. Šo putriņu liek virsū apdegumam vai applaucējumam. Laiku pa laikam nomaina.
• Apdegumu apsmērē ar cūkas žulti.
• Vienādās attiecībās ņem priežu sveķus vai vasku, veļas ziepes un nesālītus cūku taukus. Visu kopā izkausē, savāra. Ar to smērē apdegumu.
• Apdedzinātā ķermeņa daļa jāmērcē aukstā ūdenī, tad bagātīgi jāapkaisa ar dzeramo sodu.
• Pie deguma liek klāt svaigas alvejas vai kalanhojas lapas.
• Uz apdeguma liek ķirbja mīkstumu vai svaigus rīvētus burkānus.
• Pūslīšu veidošanos aizkavē svaigā putriņā sasmalcināts sīpols, ko ietin marlē un liek uz apdeguma.
• Uzziež rīvētus nevārītus kartupeļus.
• Ja sāk veidoties pūslīši, tie jāsargā no gaisa piekļūšanas. Jāliek olas baltuma komprese: viens olas baltums sakults ar 2 ēdamkarotēm olīveļļas.
|